Biblioteka po drodze: DZIKA KUCHNIA – warsztaty
Czy marzysz o tym, by poznać smaki Dzikiej Kuchni? Chcesz nauczyć się rozpoznawać rośliny jadalne i przyrządzać z nich wyjątkowe potrawy? Jeśli tak – te warsztaty są dla Ciebie!
Już w czwartek 17 lipca 2025 o godzinie 17:30 zapraszamy na warsztaty Dzikiej Kuchni z Kamą Michalską.
Obowiązują zapisy!
Dzika kuchnia to sztuka korzystania z naturalnych darów przyrody – jadalnych ziół, kwiatów, owoców i korzeni. To powrót do prostoty, sezonowości i bliskości z naturą. W trakcie warsztatów zrobimy proste dania, nauczymy się rozpoznawać dzikie rośliny jadalne, dowiemy się też, co, gdzie i kiedy zbierać i czego unikać.
O WARSZTATACH:
Dzięki tym warsztatom poznacie przepisy kulinarne na pyszne i zdrowe dania przyrządzone z dzikich roślin jadalnych. Dowiemy się też, jakie substancje czynne korzystnie wpływające na zdrowie zawierają w sobie rośliny, które spotkasz w lesie i na łące, nauczysz się wykorzystania w twojej kuchni mieszanek i dodatków przygotowanych m.in. z ziół, kwiatów czy korzeni.
Dla kogo są warsztaty Dzikiej Kuchni?
Dla każdego! Niezależnie od wieku, doświadczenia i poziomu wiedzy. Zabierz rodzinę, przyjaciół albo po prostu siebie – będzie dziko i smacznie.
O PROWADZĄCEJ:
Kama Michalska – miłośniczka dzikich roślin jadalnych oraz wszystkiego, co zgodne z naturą. Na wsi mieszka od urodzenia, wiedzę o roślinach jadalnych przekazała jej babcia, natomiast o leczniczym wykorzystaniu ziół dla zdrowia i urody uczyła się od mamy farmaceutki. Propaguje żywienie zgodne z sezonowością, prowadzi warsztaty z dzikiej kuchni i tworzy świece aromaterapeutyczne z zaklętą w nich warmińską łąką.
UWAGA! Liczba miejsc ograniczona! Obowiązują zapisy.
Prosimy o przesyłanie zgłoszeń na mail: promocja@mbp.olsztyn.pl
Stowarzyszenie Przyjaciół MBP zaprasza!
UDZIAŁ W WARSZTATACH JEST DARMOWY! :]
Przypominamy, że Planeta 11 znajduje się w nowej (tymczasowej) lokalizacji w Hali Urania!
(jak nas znaleźć: LINK)